ЯК ЗАПОБІГТИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ!
В тяжкий для країни воєнний час наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.
Але в наслідок цього виникає ризик розповсюдження харчових отруєнь серед населення.
Харчові отруєння є не контагіозними захворюваннями (тобто вони не передаються від однієї особи до другої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.
З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області рекомендує дотримуватися таких правил:
- залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
- дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
- сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
- при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/ раціональне харчування на місці;
- оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
- суворо дотримуватися технології приготування сирих харчових продуктів, особливо риби, м’яса ;
- дотримуватися температурних режимів при зберіганні продуктів, які швидко псуються, не вживати такі продукти, в яких вичерпано термін придатності;
- зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів
- встановити контроль в пунктах приготування дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.
Врахуючі високий ризик виникнення харчових отруєнь, ботулізму, гепатиту забороняється вживання харчових продуктів, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі для населення повинен бути забезпечений: холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості; необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів; столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості; мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.
За перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування небезпечне!
Держпродспоживслужба в Миколаївський області.