НІТРАТИ
Основним джерелом нітратів в їжі людини є овочі, бахчеві культури, з якими поступає 70-80% цих з'єднань, інші – з питною водою, м'ясними, молочними продуктами.
Характер дії - нітрати легко всмоктуються, потрапляють у кров, де вступають у реакцію з гемоглобіном, окислюючи молекули заліза. Транспортна функція еритроцитів порушується.
Ознаки отруєння - синюшність губ, видимих слизових оболонок. З'являється головний біль, нудота, біль в області шлунка, діарея. Печінка при цьому зростає, склери жовтушні. Зі сторони нервової системи - загальна стомлюваність, малорухомість (у дітей збудженість), порушення координації. У тяжких випадках - судоми, коматозний стан. Постраждалі жаліються на задишку і біль у грудях.
Поради:
1.Вживайте в їжу овочі тільки стандартних розмірів. Занадто великі і дуже маленькі коренеплоди вміщують максимальну кількість нітратів.
2.Добре мийте овочі, особливо зелені культури, вимочуйте їх у воді на протязі однієї години.
3.Видаляйте найбільш "нітратні" частини рослин (в огірках, кабачках - шкірочка і черешкова частина, у капусті – верхні листки, прожилки і качан, в картоплі - шкірка і серцевина, у буряку - нижня частина коренеплоду і зона, яка прилягає до листя).
4.Пам'ятайте, що кулінарна обробка (відварювання та смаження овочів) знижує зміст нітратів.
5.Вітамін С нейтралізує дію нітратів.
6.Овочеві салати необхідно готувати перед вживанням.
ОНОВЛЕНО 08.06.2018